Sākusies aptauja par attālināto darbu ārvalstīs dzīvojošo latviešu un remigrantu vidū

Covid-19 pandēmijas laikā noteiktie saskarsmes ierobežojumi veicinājuši to, ka visā pasaulē arvien vairāk uzņēmumu un iestāžu pilnībā vai daļēji pārgājušas uz attālināto darbu. Latvijas Universitātes migrācijas pētnieki uzsākuši pētījumu par iespējām Latvijas darba tirgū plašāk iesaistīt ārvalstīs strādājošos, kuru darba specifika pieļauj attālināto darbu, vai arī veicināt remigrāciju uz Latviju, saglabājot darbu ārzemēs.

Mūsdienu apstākļos strādājošā dzīvesvietai vairs nav tik lielas nozīmes, un arvien biežāk sastopamas situācijas, kad darbinieks dzīvo vienā valstī, bet strādā un pelna citā. Vienlaikus pārrobežu attālināts darbs saistīts ar dažādiem jauniem izaicinājumiem: gan tehnoloģiskiem, gan birokrātiski-administratīviem vai vispārcilvēciskiem.

Pētījuma mērķis ir plašāk vērtēt galvenos šķēršļus un nepieciešamos pielāgojumus nodokļu, sociālo pabalstu, darba tirgus regulējuma un citās jomās, lai Latvijas darba tirgū plašāk iesaistītu tos ārvalstīs strādājošos, kuru darba specifika pieļauj attālinātu darbu, vai, alternatīvi, veicinātu remigrāciju uz Latviju, vienlaikus dodot iespēju saglabāt darbu ārvalstīs.

Pētījuma ietvaros jau esam veikuši padziļinātas intervijas, un šobrīd uzsākam plašāku aptauju.

Aptauja ir noslēgusies.

Paldies visiem, kuri piedalījās aptaujā!

Ja atbilstat kādai no šīm grupām, būsim pateicīgi, ja piekritīsiet veltīt aptuveni 15 minūtes laika, lai piedalītos šajā pētījumā. Ceram, ka tas ļaus iegūt mums visiem vērtīgu informāciju, un palīdzēs tiem, kas to vēlas, atvieglot attālinātā darba veikšanu pāri robežām!

Pētījumu īsteno Latvijas Universitātes Diasporas un migrācijas pētījumu centrs ar Ārlietu ministrijas atbalstu.

Pētījuma rezultāti par diasporas jauniešu piesaistes iespējām profesionālās un augstākās izglītības iestādēm Latvijā būs publicēti brīvpieejā tīmekļvietnē diaspora.lu.lv.

Līdzīgi

Uz priekšu
Atpakaļ